24 Aralık 2010 Cuma

"2 Hamlede Mat" (No:27)

            Merhaba değerli dostlar! Bugün sizlerle yine eğlenceli olduğunu düşündüğüm bir problemimi paylaşıyorum. Böylece toplamda yirmiyedi problemi tamamlamış oldum. Yeni yıl için hazırladığım problemimle birlikte yirmisekizi bulmuş olacak. Keşke bu zaman zarfında Hüseyin Bey gibi daha nice Türk problemciyle tanışma şansını yakalayabilseydim ve nice yerli örnekleri Mustafa Yıldız'ın satranç köşesi gibi daha pek çok yerde izleyebilseydim. Fakat olmadı, olamadı!!! Bir yılı daha bitirirken biraz da bu konu üzerine bir kaç söz söylemek istedim. Hayal kırıklığı elbette üzücü ama ben çözümler üzerinde durmak istiyorum.
             Satranç problemleri ile uğraşmak gerçekten ilgi ve sevgi işi. İster iyi bir satranç oyuncusu olma yolunda ilerliyor olun, ister zeka problemleri, bulmaca meraklısı; bu alanda güzel örnekler vermek ya da hızlı bir çözücü olmak isteyen herkes başarılı olabilir. Elbette iyi bir satranç oyuncusu olmak başta avantaj gibi görünüyor olabilir ama pek çok satranç problemcisi hayatında hiç turnuva oynamamış bulmaca meraklılarıdır. Belkide bu durumun en önemli getirisi geleneksel satranca bağlı olmayan, hayal gücü düzeyi yüksek örnekler verebilmektir. Çünkü geleneksel satranç bilgisi bazen estetik örnekler verme şansını sınırlandırabilir. Ülkemizde pek az bilinen ve ele alınan bu konu, genellikle bu çizilen çerçevede hep yanlış anlaşılmış ve değerinden aşağıda görülmüştür. Belkide kolay olduğundan, çeşitli turnuva oyunlarından alınan konumlar (kombinezonlar) ne yazıkki satranç problemleriyle eşdeğer görülmüş ve yine kolay olduğundan birbirinin benzeri pek çok kitap satranç meraklılarına iyi bir iş başarılmış gibi sunulmuştur. Elbette bu anlayış değişmediği sürece satranç problemleri açısından Türkiye'nin bundan sonraki elli yılı da bundan önceki elli yılı gibi kısır geçecek ve birşeyler başarmaya çalışanlar görmezden gelinmeye devam edecektir. Umarım ben yanılırım ve yeni yılla birlikte güzel haberler duymaya başlarız değerli dostlar. Şimdilik beyaz oynar ve iki hamlede mat eder :)

#2                                                        (5+4)
Hazırlayan: Mustafa Olgun EKŞİ
[3B4/8/4p3/5pP1/3p1kS1/5B2/5K2/8]

3 yorum:

  1. YANIT: 1.Ae5 (2.Ag6#) Şxe5 2.Fc7#

    YanıtlaSil
  2. Mustafa bey düşüncelerinize katılıyorum. Satranç problemleri ile uğraşmak gerçekten ilgi ve sevgi işi.Satranç oynama ile problem kurgulamanın çok ayrı tatları var.İyi bir problem kurguladığım zaman çok mutlu oluyorum.Umarım satranç problemleriyle uğraşanlar çoğalır.Tamam kombinezonlarda olsun, onlarında ayrı bir değeri var.Tabi ki bu satrancın farklı bir alanı.Oyun,etüt,kombinezon ve problem.Hepsi ayrı ayrı alanlar.Problemle uğraşmayanlar, çözmeyenler ne çok şey kaybettiğinin farkına bir varsalar.Bu birazda ülkenin satrançta ki gelişmişliğine bağlı.Okullarda verilen öneme bağlı.Neyse, ben kurguladığınız probleme döneyim.Taşların oynama varyasyonları az olduğundan dolayı çözümü hemen buldum ama sevdim.Çözümü çözenlere bırakırsanız daha iyi olur kanısındayım.Çözecekler uğraşsınlar biraz.Yeni yıl probleminizi de bekliyorum.Yeni yılınızı kutlar, mutluluklar diliyorum.Hüseyin Emiroğlu/sivas

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler Hüseyin Bey, sizin de yeni yılınızı kutluyorum. Umarım 2011 sizin için sağlık dolu, umut dolu güzel bir yıl olur. Yazdıklarınıza aynen katılıyorum. Önerinizi de değerlendireceğim. Selamlar.

    YanıtlaSil