27 Aralık 2010 Pazartesi

"2 Hamlede Mat" (No:28)

            Yeni yılınız kutlu olsun değerli dostlar. 2010 sizin için nasıl geçti bilmiyorum ama 2011'in size huzur, mutluluk ve sağlık getirmesini dilerim. Aşağıda yeni yıl problemimi görüyorsunuz. Zaman ayıran herkese şimdiden teşekkür ederim. Beyaz oynar ve iki hamlede mat eder. Başarılar.
 #2                                                       (7+7)
Hazırlayan: Mustafa Olgun EKŞİ
[1SB2B2/5p2/1p6/pR4sQ/p1k5/3pK3/3P4/8]

4 yorum:

  1. Merhaba Mustafa bey,yeni yıl probleminizle 2011'e güzel bir başlangıç yapmışsınız.Kutlarım.Problemin güzelliğini, anahtar hamlenin vezire ikinci engeli oluşturmasında gördüm.Gerçekten şaşırtıcı hamle. Sonrasında gelen mat. 1.Ff5! Ae4 2.Vd5++ 1...Şb5 2.Fd3++ Yeni problemlerinizde buluşmak üzere iyi günler diliyorum.hüseyin emiroğlu/sivas

    YanıtlaSil
  2. Hüseyin Bey, yaklaşımınız gerçekten çok güzel fakat bazı sorunlar var. Anahtar hamleyi, probleme bir kez daha göz gezdirdiğinizde bulacağınızdan eminim. Zaman ayırdığınız için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Mustafa bey,yeni bir probleminizle karşılaşır mıyım düşüncesiyle sitenizi dolandım.Son probleminizin anahtar hamlesini Ff5 olarak bulmuştum.Ama yorumunuzda bu hamlenin anahtar hamle olmadığını öğrendim.Tekrar tekrar denememe rağmen bir yanlışlık bulamadım.Şimdi bende merakta kaldım.Acaba anahtar hamleyi göremedim mi diye.Eğer yanlış çözmüşsem daha da sevineceğim!Bir satranççı her zaman sürprizi sever!

    YanıtlaSil
  4. Ff5 gerçekten güzel bir düşünce, fakat bu problemde sanırım aldatmacalardan biri olmuş. Benim anahtar hamlem pek o kadar zarif değil, belki de bu yüzden gözden kaçtı. Problem moralsiz bir anıma denk gelmiş olmalı :) Sizin çözümünüzde değerli dostum, Ff5 hamlesi Vd5 ile mat yapmayı engelliyor. Yoksa gerçekten çok şık bir çözüm olacaktı.
    YANIT:
    1.Vd1! (2.Vxa4#) 1...Şxb5 2.Fa6#

    YanıtlaSil