25 Aralık 2009 Cuma

ÜÇ TEMA

            Daha önce de anlatıldığı gibi tema kavramı günümüzde özellikle 2 hamlede mat problemlerinin ruhunu oluşturmaktadır. Bunu söyleyebiliyor olmamızın sebebi; tema ile, problemin başlangıçta kurulu bir amacının, bir nedeninin olmasıdır, yani bir fikrin ispatıdır. Olabildiğince fazla sayıda temayı tanımak ve anlamak sadece çözücünün problemi çözme süresini kısaltmakla kalmaz aynı zamanda problem kavrayışını geliştirir ve yanlış çözümleri azaltır. Çünkü problemcinin günümüzdeki en büyük başarılarından biri de deneme varyantlarının inandırıcılığıdır. Siz problemi çözdüğünüzü sanarken aslında tam da problemcinin amaçladığı bir şaşırtmacanın içine düşmüş olursunuz. Şimdi size, üç adet anlaşılması kolay temayı tanıtmaya çalışacağım. İleride bunlarla ilgili örnekleri blogumda bulabileceksiniz.
  • ALLUMWANDLUG: Bu türden örnekler içeren problemlerde; çözüm varyantları içerisinde piyon veya piyonların mümkün olan tüm taşlara terfi ettiğini görürüz (vezir, kale, fil ve at). Bu değişik terfiler aslında siyahın verdiği farklı cevaplara karşı pat konumunun oluşmaması ya da mattan kurtulamaması içindir. Yani bir bakıma zorunludur. Eğer ilk terfi serisini siyahlar yaparsa ve beyazlar da aynı türden terfilerle buna karşılık verirse bu tür problemler Babson Teması olarak adlandırılır.
  • ALBİNO: Başlangıç karesinde bulunan bir beyaz piyonun, çözümün dört varyantında kendisinin mümkün olan dört hareketi (ileri bir kare ve ileri iki kare ilerlemek, sağa ve sola doğru taş almak) yapabildiği temadır. Böyle bir piyon albino olarak da adlandırılır. Benzer şekilde eğer siyah bir piyon için aynı dört hareket mümkün olsaydı, bu seferde Pickaninny Teması'ndan bahsedecek ve bu siyah piyona da pickaninny diyecektik.
  • HOLST: Bu temada; problemdeki bir tehdit, terfi eden bir siyah piyonun gerekli olan taşa dönüşmesiyle engellenmiş olur. Fakat yine bu piyon terfisi sonucu, problemin başlangıç konumunda aynı piyonun sağladığı koruma (engelleme, savunma) çöker ve beyazın buna bağlı tehdidi gerçekleşir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder